follow me and i will follow you back..muuaccxx !!

Sunday, 21 July 2013

Cinta.. Rupa ? Umur @ Harta ?





Assalamualaikum semua.. selamat pagi..:)
Sekarang ni pi mana2 pun tetap akan ada orang bercakap pasal cinta.. tak kisah la dari member2 atau orang lain.. benda ni memang selalu sangat dengan kita...
Meh kita buka satu isu pasal cinta ni sikit.. kadang2 tak paham kenapa orang selalu tak boleh berfikiran terbuka sikit pasal ni..maksud berfikiran terbuka kat sini tak lah sampai terbuka sangat fikiran tu sampai nak menghalalkan apa yang haram.. membolehkan apa yang tak boleh... no ! no ! no ! bukan macam tu maksud aku k... Maksud aku zaman sekarang kadang2 kita ni terlampau suka sangat mengambil tahu hal orang.. samaada aku atau hampa,, aku rasa sama ja kita ni.. kadang2 suka terlebih ambik tahu hal orang.. betul ke dop? tak yah tipu la kalau kata tak tu... :) manusiaaa sayang oiiii... 


Bila Kita tengok orang yang bercinta kan.. mesti kita tengok pada rupa depa.. benda yang penting yang akan kita nampak dulu, rupa lah kan..,, betul tak ? tengok awek cantekkk , tapi pakwe agak kurengg sikit la.,, mesti akan ada mulut2 yang kata. "ish, tak sesuai la depa tu.. " kadang2 tengok pakwe segak lebih dari awek .. tetap orang akan kata macam tu.. tapi nak wat macam mana.. mungkin tu jodoh depa.. sapa yang taw kan.. Sapa yang tak maw, muka elok , segak ... Aku pun maw kalau macam tu.. kebanyakkannya mesti macam tu.. tapi kalau dah jodoh.. dya tak segak or ensem dya tetap nampak elok kat mata kita.. kan? 


Tapi rupa pun boleh menipu jugak.. tak semestinya yang muka tak ensem, tak segak tu tak baik... kadang2 yang macam ni lebih baik...tapi tak semua la... so don't judge a book by it's cover... Jangan terlampau percaya dekat muka yang segak,, yang ensem ... yang tu belum tentu boleh wat kita bahagia... terpedaya dengan rupa nanti kita yang merana.. memang kita nampak dya "perfect" sangat tapi hakikatnya kita tak taw apa yang akan jadi ke masa depan nanti.. so berhati2... kalau dapat yang baik, dan ada pakej sekali ngan ensem / cantek.. tu semua Allah bagi... :)


Cinta dengan orang yang lebih tua / muda dari kita.. ? tua tu bukan maksud peringkat ayah2 atau atuk2 k... hehhe Tak kisah la dya tua ka muda,,, yang penting dya ada tanggungkawab,, yang kita nak , yang betul2 boleh jaga kita.. boleh bimbing kita.. simple kan? kalau kahwin dengan orang muda tu tak salah.. asalkan dya ada tanggungjawab... kalau dya tak boleh nak bimbing kita, mybe kita boleh tolong bimbing dya.. Insyaallah lama2 nanti dya akan jadi seorang yang matang dan bertanggungjawab..semuanya boleh dipupuk.. abaikan apa yang orang nak kata... sedangkan kita kahwin muda pun orang kata, ni kan kahwin dengan orang yang tua dari kita... bagi yang kahwin muda tu.. atototo sweet sangat hampa... i like ! :)


Ada pulak yang nak kat seseorang tu disebabkan harta... adoila.. still ada lagi orang macam tu sekarang.. kalau tak dekat tv x tunjuk la... *pengaruh drama tv hehhe .. aku pelik la.. apa yang yang orang sibuk sangat nak kejar harta orang... sedangkan kita boleh cari harta kita sendiri.. tak payah nak kikis harta orang... lagi berkat kalau harta sendiri kan.. ada yang kahwin dengan anak oarang kaya.. kononnya boleh hidup senang.. aku kadang2 ada jugak pikiq macam tu.nak jugak macam tu.... tapi kita tak taw apa yang Allah dah atur untuk kita...jangan cari yang banyak harta sangat.. silap2 dya tinggal kita pi cari orang lain.. sebab harta dya banyak.. ikut suka dya la nak wat apa pun.. so sekarang ni.. lebih baik kita cari lelaki yang rajin.. rajin berkerja.. rajin sembahyang ,, kan elok macam tu... kalau dya rajin bekerja.. dah tentu2 dya boleh jamin masa depan kita kan.. tak kaya takpa.. janji dya boleh bertanggungjawab bila dah kahwin nanti.. ye dop? Tak yah sangat la kejar harta yang bukan milik kita.. yang kita nak cari sekarang bahagia dunia dan akhirat... kepada yang nak sangat kahwin dengan harta orang bkn dengan orang dia tu tak payah la.. pikir bagi habis dulu noh... selamat beramal... peace :)






♥ Choi Minho ♥

Assalamualaikum , hye3 ..
Malam ni berkobar2 dah ni nak cerita pasal Minho ni... *blushing pipi2 ni.. ( drama sangat. )
Semalam ntah macam mana la ley termimpi Minho ni... Arggh !! bahagia rasa,,, mimpi jumpa dya .ehehehe.. 

Semalam mimpi dya rambut panjang ..bangun ja tido pagi tadi.. senyum sorang2... * macam orang yang tengah bercinta.. hahah *tpi bukan gila ek ! .. tak pernah2 mimpi dya tub2 ley mimpi dya... ada jodoh ka apa ni... *ok , berangan ! haha Minho ni sebenarnya dari kumpulan Shinee... sapa yang nak taw sila search google, mozilla @ youtube.. sekian terima kasih... alallaal ~~



Masa minat kat dya dulu. tak taw pun yang dya ni dari kumpulan Shinee.. sebab 1st kenal dya dari Dream Team.. kalau nak taw jugak apa tu Dream Team .. mohon search google lagi ek.. hahah uihhh masa dya dalan Dream Team tu best gila tengok dya.. sebab dya akfif sangat dan suka bersukan... Kira dalam Dream Team tu dya selalu dapat gelaran ACE la sebab dya selalu menang wakil untuk Dream Team... tapi perangai dya kalau dalam Dream Team , dya mesti nak menang... tapi kalau dya kalah memang dya akan frust gila.. macam dengan orang putus cinta.. sampai orang tanya pun dya tak maw jawab.. punya la kecewa... ahhaha

Dya join Dream Team dari dya umur 19Tahun sampai la sekarang dya aktif lagi dalam Dream Team, sekarang dya dah umur 22 tahun dah... hebatkan Minho kami ?? lepas tu baru la start search tentang kumpulan dya.. SHINEE... sebab Minho ada...nampak tak permainan dya.. ? ahhaah ! Dya rappers dalam Shinee... dari tu la banyak dengar lagu Shinee n apa yang berkaitan dengan Minho mesti akan simpan.. hehehe.. minat Minho lama dah sejak cuma tak taw yang dya ni penyanyi jugak.. :P


BIODATA MINHO



( Flaming Charisma Minho @ FLAMERs Minho )







Copy/paste from the shinee blog.. thank you so much :)

Memang tahun 2013 ni artis2 kpop banyak ek potong rambut pendek... sampai Minho pun potong gak rambut.. trend mungkinnn ~~~ tapi tak pa.. janji hensem ahhaha ! k lah.. sebelum habis menaip ni nak tempek pic Minho yang latest..... hihi 













*Ok bye , terima kasih.. :)



Saturday, 20 July 2013

WishList aku .. :)




Assalamualaikum, hye2...
Seronoknya tengok orang lain.. apa yang depa nak semua ada.. huhu *jeles... Aku pun dapat jugak tapii lambattttt sikit la nak boleh dapat apa yang aku nak tu.. tapi tak kesah.. biar susah awai takpa.. jangan senang awai..bila senang awai nanti tub2 susah tak senang duduk pulak nanti... hehe... kalau susah awai taw dah nak ikhtiar macam mana kan..  nanti2 kita tak taw nasib kita macam mana ye dop? pandai pulak aku bersyarahhhh... hahha

Ok2.. ni wishlist yang aku dah dapat sekarang :-

  • Laptop ( pakai duit sendiri yang disimpan dari darjah 5 ) kihkih *ini siyes ! Yg penting abg aku bayaq b.band :P
  • Handphone ( dulu pakai fon mak ja.. pastu bila keja dah boleh beli sendiri pakai duit gaji.. tapi rosak.. ) So yg sekarang beli pakai duit PT... *banyak jasa enset yang ada sekarang ni :)
  • Sambung belajar ( dulu masa lepas sekolah kemain nak sambung belajar,, sekarang jiwa aku berkobar2 nak tinggalkan kolej tu ) haha *hipokrit
  • Aku nak sangat bagi family aku rasa duit gaji aku ( masa aku keja dlu aku dah belanja family aku ) *baik kan? hahaha *sila lempang lelaju....
ada lagi ka wishlist aku yang tercapai? errr dah lupa laaa... haha ni wishlist yang aku nak sangat tapi macam lambat ja nak dapat grrrrrrrrr~~
  • Lesen motor/kereta ( dulu masa sekolah pernah ambik lesen moto, tapi aku tinggal macam tu saja., bebai aku sebab asyik2 failed dkt komputer ja.. heheh rugi duit abg aku.. *ampunnn !
  • Nak motor/kereta ( aku rasa yang ni memang payah la nak dapat kalau takdak lesen *ok, berangan dulu !
  • Teringin nak p melancong kat luaq negara ( uiii, best oii.. paling dekat korea pun jadi laaa hahah *demand ! singapore pun ckup la kalau paling dekat heeeee~~
  • Bila nanti dah ada rumah sendiri nanti teringin nak hias macam drama kat tv tu.. ( pengaruh tv kuattt niiii !! ahahah !


    Apa lagi.. tadi sebelum buka belog ni banyak sangat yang nak bubuh, tapi bila dah buka lupa dah setengah... uiihhh masalah2.. takpa sikit2 dah arrr noh...kihkih

Sempena nak raya ni.. wishlist aku tak banyak sangat kot.. aku cuma nak .....

  • Aku nak baju sepasang lagi sebab nak sama tema ngan kenduri sepupu aku. ( tapi semua mahai2 ) huhu :(
  • Aku nak beli kasut baru ( kalau tak jumpa, pakai hat mana ada ja ) huhu 
  • Aku nak cari shawl, ( boleh la belit2 raya nanti heheh )
  • Aku nak beg tangan ( beg yang dok ada macam tak lama dah ja pon, maklum la aku jarang beli beg,, pakai hat mana ada jaaa~~
  • Kalau nak duit raya jugak agak2 melampau dak permintaan ni... ahahah ! ( harap2 ada owg bagi :P

    Yang wishlist raya tu bukan ley caya sangat.. kadang2 dah p beli ada yang dapat benda yang kita nak tu.. kadang2 tak dapat.. kadang2 terlebih dapat.. haha apa2 pun kita tunggu ja la raya ni noh..  aku rasa baik aku out sekarang.. laptop ni dah kenapa la asyik terpadam ja arini.. seqiyau pulak.. dya pun nak mintak duit raya agaknya... huhu  k lah selamat malam dan selamat bersahur :)

Friday, 19 July 2013

Perbezaan pendapat

Assalamualaikum semua..
Malam ni terasa nak update pulak.. biasa la dari tak dak apa nak wat kan..sebenarnya idea nak menaip macam2 cerita kat sini banyak.. tapi yang jadi masalahnya tuan punya belog ni punya lah malas nak update... nak jenguk pun malas...hehe.. satu lagi bila buka belog terus lupa nk update apa... hehe

Ok, mesti semua pernah berbeza pendapat dengan member or sapa2 ja la...bak kata orang kadang2 tak bertemu angin...  tipu la kalau kata tak pernah.. kadang2 benda ni dari kecik boleh jadi besar... contohnya kalau kita dah bincang satu benda tu , ada pulak yang bangkang.. adesss macam2 kan? kadang2 kalau kita suka orang tu... ada pulak yang lain tak suka dengan orang yang kita suka tu... sekarang ni biar ja apa yang depa nak kata... yang penting diri kita taw apa yang kita nak... kalau nak dilayan orang lebih baik tak payah... 




Kalau ada yang tak boleh terima apa yang kita buat, so sabar ja la .. selagi benda tu baik tuk kita dan tak memudaratkan diri kita.. lebih baik dok senyap dari dok bertelingkah dengan orang tu.. dari nak settle terus jadi kelain.. ye dop?  kalau ada pendapat yang baik untuk kita.. kita ambik dan terima selain dari cuba muhasabah diri.. tak semua pendapat negatif.. ada yang positif,, jangan pula kita pikir yang pendapat kita tu 100% betul sampai tak boleh nak terima apa pun pendapat orang lain.. so sebelum nak sentap2 tu.. pikir dalam2 dlu.. 

Kita terima yang baik.. buang yang tak baik.. simple kan? tak payah sibuk2 nak kutuk2 belakang or apa2 ja la... benda boleh settle... cuma kena ingat satu benda.. setiap orang ada hak dya sendiri.. so respect each others.. tak perlu nak paksa orang tu untuk ikut cara kita...

SO bila nanti kita terima pendapat dari orang lain.. jangan cepat melatah.. pikir yang mana baik.. kita terima... k lah... selamat bersahur nanti :) 






Wednesday, 17 July 2013

Cuti2 raya .. yeahhh ! :)

Asssalamualaikum dan selamat berpuasa :)
 sory la sebab dah lama tak update belog ni... *fuuhhhh fuhhh ! berhabuk norrr lahaiiiii... hari ni kena present case.. huhu bayangkan aku tak tido semata2 nak siapkan 4 case ni.. 

tu makan diaaa bila wat keja last minit... errr.. selamat la ada contoh kalau tak memang takkan siap punya la... betul tak betul belakang cerita.. janji aku buat siap 4 case... heheh.. :P Buat 4 case tapi kena present 1 case jaa... yang lagi 3 kena submit sekali dengan case yang kena present tu.. tapi ALHAMDULILLAH, lepas jugak .. So boleh la aku balik bercuti sampai raya... siyesss besttt !!! ^___^

Kalau kira2 balik.. perghhh lama jugak kan aku bercuti... lalalalala** nak dekat sebulan jugak la... benda yang best bila balik rumah sendiri... like heaven laarhhh ! hahah.. arini buat pertama kalinya aku berbuka dengan family walaupun 1 ramadhan aritu tak balik.. huhu tapi syukur ALHAMDULILLAH dapat berkumpul macam tahun lepas jugak.. berbuka sama2... best uiii...

Tapi teringat pulak kat housemate aku.. berbuka apa la depa arini kan... selalunya kami masak sama2,, jarang beli kat luar... huhu lepas raya pulak la baru jumpa... hhuhu.. k lah, malas nak cerita panjang2.. dah tahap tak boleh angkat mata dah ni.. heehee...

Apa2 pun, selamat berpuasa buat semua.. dan semoga ramadhan pada tahun ni memberi seribu makna buat kita semua... :) Amin...



Hawa.Aqilia =) 

Saturday, 20 April 2013

Zaman Sekolah Menengah : Cinta up sikit dari Monyet ( part2 )



Assalamualaikum.. hye2 semua..
Okey.. agak ambik masa jugak nak hupdate part 2 ni.. besa la baru mula sem kan.. sibuk.. demam n kaki pulak terseliuh.. huhu *tapi dah ok dah :) thanx wat sapa yang mendoakan kesembuhan aku.. :) Aku tak taw la kenapa malam ni jugak yang aku pilih nak hupdate.. sedangkan aku boley ja nk hupdate kat hostel .. sep quota aku.. huhu sekarang time quota aku hampir2 nyawa ikan ni la yang aku nak hupdate *Aku harap abg aku tak mengamuk sebab dah nak penuh quota.. kenapa la aku ni boros line sangat.. errr *dush2

Ok, membebel ja keja.. kalo membebel pasal quota sampai besok pun tak habis.. okey ! straight to the point... kali ni aku nak cerita selepas part 1 tu pulak... Lepas aku dah tak couple ngan hafiz tu dah.. *couple la sangat !! aku tak kawan ngan sapa pun.. *wat sementara laa.. ahha ! yang boley start aku couple tu.. dengan orang lain pulak... *no ! no ! aku bukan playgirl HOKEY ! *pang laju2 sapa yg kata camtu !

Aku form 3 masa tu.. budak laki tu pun budak kelas aku *ahhh budak kelas lagiii !! *jeng jeng jeng~~ hahah ! tapi dia pun macam baru masok gak.. dia masok hujung tahun form 2 kot *rasanya ~~ muka dia macam cina sikit.. mata sepet n putih... dia tinggal kat sebelah taman aku ja.. haha ! sO macam mana ntah boley tersangkut ngan dia ni *oh lupa nak gitaw.. nama dia ZUL ~~ nak dijadikan cerita aku dulu selalu kutuk2 dia.. hahah tapi bukan depan2 la.. haha *jahat kan aku ! mana da kutuk teruk2 hihi Aku rasa dia bagitaw kat budak2 laki yang lain la yang dia suka aku.. sebab tiap kali kami selisih ja mesti member2 yang lain ngusik... huhu..

Aku kawan ngan dia lama kot... *3 tahun , lama tak kak ton? ahhah ! sayang kot... tapi bukan macam lagu shae tu *tu gedix sangat ! Dia jenis payah nak sembang ngan pompuan.. *siyes tak muhongg ~ kalo tanya dia sepatah, dia jawab sepatah *errr krikkk krikkk ~~ tapi aku dah lupa la bila kami tukar nombor henpon.. walaupun kami dok berhubung melalui sms,.. tapi kami tak pernah bercakap.. kalo bercakap bila perlu ja.. tu pun kalo dalam kelas.. aku segan kot ngan dia.. ahah !

Pernah sekali tu.. subjek bi kot.. kami kena bahagi group.. tapi sir yang tolong bahagi kan.. Kebetulan aku kena group ngan dia... *err aku malu,, mana nk letak muka ni :3 dah la group sekali... duduk pulak bertentangan dengan dia.. *masing2 merah muka beb ! Aku dah memang tak senang duduk dah.. yang dia asyik dok tengh luar tingkap ja... last2 aku terpaksa jugak bersuara sebab kena wat present apa ntah masa tu... kalo tak , x jalan la keja kami.. huhu.. dia macam besa la.. cakap tak banyak.. senyum ja taw *aku cepuk baru taw ! suara simpan xmaw cakap Eerrrghh ! Ada la membe sorang g.. *member pompuan... dia asyik panggil2 zul ja.. nak soh zul tolong pikir gak nak wat apa ... *aku? aku jelessss okey .. jeles ! ahahah Balik2 tu mesej zul.. perli2 dia pasal membe aku *marah la kuhununnya... jeles la katakan hahah ! Dia pun layan ja la perangai aku haha..

Tahap malu kami.. sampai selisih pun tak berani nak tentang mata... :) kami payah nak jumpa kat luar.. kadang2 dok nampak dia lalu kat bus stop yang aku tunggu tu.. ada aritu dia berenty.. tu pun sebab nak bagi kertas yang cikgu bagi...Nak dijadikan cerita.. macam mana dia ngan aku boleh break.. dia kuar dengan pompuan lain.. *membe sekolah rendah aku pulak tu ! Laki memang pantang dicabar ka apa??? member2 dia cabar dia ubtuk couple ngan pompuan tu.. pergghh ! hangat jaaa aku dengar.. kalo tanya dia bukan nk mengaku pun... Last2 aku mintak no pompuan tu.. aku mesej.. aku menyamar n pompuan tu cerita suma.. huhuh *sedih2 ~~ :( 

Bila aku dah taw suma baru la dia ngaku n cerita suma kat aku.. dia kata dia takdak perasaan apa pun kat pompuan tu.. just sahut cabaran member2 dia ja.. tapi aku tak ley terima bila pompuan tu buang gambar aku yang ada dalam enset dia.. n tak ley terima bila dia kata kat pompuan tu yang dia dah takdak pa2 ngan aku.. *frust menungging ~~~ *pang satu kali ! tak tampaq betoi pon ahhah ! Masa tu aku baru kenai ngan ex aku yg selepas zul ni.. *kira yang latest la.. tapi masa tu aku takdak la sampai nak couple2.. nama pun baru kenai.. kawan2 camtu ja.. tu pun dia kata aku curang =.=""" Last2 dia mintak putus masa raya tahun 2009 kot... *menangis tak berlagu.. *apa ingat aku tak rety nangis ka ! ahahh !

Kami break sat ja.. pastu sambung balik.. tapi dah tak rasa sayang macam dulu la.. dah tu aku gosip2 dari member dia.. tiap2 pagi sebelum p sekolah .. dia antar pompuan tu dulu..*dah takdak apa2 la kunun ngan pompuan tu ! errrrghh! LAst2 aku pikiq2 balik. baek aku break ja la ngan dia... hati pun tak sakit.. huhu.. kami pernah jumpa kat luar sekali.. *kat tasek ,, tu la kali pertama dan terakhir kami jumpa.. pastu break.. Aku pun mula la kawan ngan member yang baru kenai tu... okey ! nanti aku cerita pasal tu pulak k...

Eh2 , kalo nak taw aku dengan zul sekarang tetap jadi kawan.. dia kata dia still sayang aku lagi sampai sekarang..dia kata dia dah payah nak jatuh cinta dah..walaupun tak couple , dia tetap nak berkawan ngan aku biar pun cuma kawan biasa :) *pssst2 dia mai raya umah aku taw tahun lepas... rancak betul dia sembang ngan abah aku...*ambik hati ke haper tu..? ahhaha  1st time dia berani mai umah aku... :) selalu takot.. 

K lah.. nanti aku cerita yang lain pulak k.. cerita tentang ex aku yang selepas zul ni.. *aku sayang gila kot dekat ex aku selepas zul ni... sambung nanti.. k bye ...



#Hawa.Aqilia =)


Sunday, 31 March 2013

Zaman Sekolah Menengah : Cinta Monyet :) (part1)



Assalamualaikum semua.. hye hye selamat malam :)
Ok, hari tu cerita zaman sekolah rendah kan.. *zaman hingusan la katakannnn~~ kali ni kita up sikit.. dari zaman sekolah rendah .. kita p zaman sekolah menengah pulak.. haha ! *zaman ni maju sikit.. enset pun baru dapat masa ni ! hahahah~~ ha, masa ni la yang boleh jadi cinta monyet pun  *budak baru nk up.. ! hahah ~

So kita start dari form 1 , tahun 2005 ... *amboi cam nak wat novel lak. ahah ~ dulu aku sekolah agama.. *SMASP* sila search cik google kalau nak taw :P Masa tu kan baru nak kenal dunia luar sikit2.. proses tuk mematangkan diri la katakan *hampeh~~ Masa tu sekolah tu tak bayak sangat kelas... besa la.. masa tu sekolah tu swasta lagi kot *mybe ! So masa tu kira ada 2 kelas ja setiap satu tingkatan.. aku kelas no.2 okey. ! *takdak kena mengena dengan kelas budak buaihhh .. ~harap maklum. ahha ~

Nak di jadikan cerita .. masa tu ada budak baru masok..*laki okey ! haha dya masok nak dekat tengah2 tahun dah kot.. *rasanya laa~~ ala, budak laki tu dulu sekolah rendah sekali ngan aku.. aku kenal dya ! heheh.. nama dya *Hafiz~~ ntah macam mana ntah dya suka kat aku... aku pun masa tu suka 'kot' kat dya *bodo2 lagi masa tu.. heheh~~  Aku pun tak taw camna ley tersangkut ngan dya..mungkin sebab rajin dok bersembang kot.. bukan sembang benda2 penting pun.. lepas tu mula la dengan berbalas surat.. *ok sangat kunooo !! ahaha

Kalau ingat2 balik.. aku rasa mcam nk gelak guling2 ja .. hahah masa tu enset tak dapat kat aku sepenuhnya lagi.. sebab tu main surat menyurat2..  surat tu dya buh bedak ok.. *aku? aku x bubuh apa pun ! ahha ala tulis bukan banyak mana pun... tulisan ja besar2 kedabakkkk ! balik sekolah pun naik bas sekali.. tapi  tak duduk sekali.. dya dok belakang.. aku dok nun jauh di depan.. hihi time nak turun bas mesti dya turun kat lorong umah aku *kami satu taman :) dya turun sekali ngan aku dan sanggup jalan antar aku pastu terus jalan balik umah dya..*jauh gak la umah dya ngan umah aku ! ahha semua surat2 dya.. aku letak atas almari.. *bersepah ataihhh tu.. :P  aku rasa dya penah bagi something kat aku.. bunga kot.. tapi aku keringkan.. sekarang aku takdak simpanan lansung surat2 dya tu.. kalau tak mesti kenangan mengusik jiwa kan .. hahah

Mak aku dah buang semua surat2 tu.. aku tak taw la sama ada mak aku tu baca ka tak.. tapi aku rasa tak kot sebab banyak sangat *mybe ! surat tu yang dh lunyai pun ada.. hihi.. so macam tu la kami hari2.. lepas tu cuti sekolah *cuti hujung tahun~~ last2 terputus macam tu ja.. tanpa kata apa2 pun.. masok form 2 dua2 wat hal masing2... dya pun wat tak taw.. *mudahnya kami!~~  haha  lepas tu dah berapa lama dah.. nak dekat hujung tahun dah kot..time tu la dya kata kat aku.. dya tak maw kawan ngan aku sebab aku ni kasaq sikit.. *bukan tomboi k.. macam garang2 gitu ahhaha *  aku pun dengar ja wat muka tak dak minat.. ~kesah pulak aku ! hahah~ aku bukan harap apa2 sangat pun dengan hubungan tu... *cewahh ayatt .  last2 tepon member nangis !( hampeh tol ) kononnya putuihh cinta.. *takdak maknanya okey ,, sja ja gedix time tu ! haha

Sekarang ni aku tak taw dya dah lepas mana.. ritu dya baru habis belajar... pastu dengar kata mak dya dah kawen kan dya dengan pilihan mak dya sendiri.. owg kelantan katanyaaa ~~*xpala kampung dya pun kt kelantan... ~~ mungkin dah nak dapat anak dah pa.. hahah ! aku tak ley jumpa dya.. sebab rajin bertekak.. tapi still kawan.. ala.. yang bercinta monyet bagai tu time zaman tok kadukkk nuhh... benda yang lama jangan dikenang.. haha so tu la pengalaman cinta monyet yang pertama.. hihi.. nanti sambung dengan yang lain pulak.. *kemain pmpuan ni.. haha ! cinta monyet.. kena paham k.. ahha :) K BYE !

#Hawa.Aqilia =)




Tuesday, 26 March 2013

Cukup Sempurna kah?


Assalamualaikum semua.. hye hye selamat malam.
Malam ni teringin nak hupdate pasal diri *ala2 jodoh gituuu... hahah ! mana ada nak kawen lagi... diri masih tak lengkap lagi tuk jadi seorang isteri yg sempurna buat seorang suami... masih kurang ilmu agama.. kena banyak perbaiki diri lagi... hmm.. masih kurang ilmu rumahtangga...~~masak tak terer lagi nih hihih ! dah macam mana nak kawen kalo semua tak cukup lagi.. cer kaborr kan kat teman ni ha  =)

Bila sampai satu fasa hidup yang lebih ke arah masa depan.. mesti semua akan pikir nak kawen *mcm aku ni.. pkir nk kawen. ahahah~~ *bluerkk tapi masih ragu2.. kalau la nanti ada calon2 yang tiba2 ajak kawen camna ?*angan2 hampeh <--- )  Macam aku kata tadi..ragu2 sebab masih kurang ilmu agama dan ilmu2 yg berkaitan dengan hidup.. nak cari pasangan couple memang berlambak dok ada... *pilih ja mana maw... ~:X  tapi nak cari calon suami tu yang susah.. huhu kenapa susah? sebab nak cari seseorang yang boleh bimbing kita kena la pandai cari kan...  hmm tak mintak yang betul2 sempurna... *tak mintak ustaz, pendakwah atau apa2 ja.. yang penting dia mampu bimbing aku .. nak masok syurga sama2.. *impian aku !



Tak salah kan nak pasang angan2 nak seorang suami yang baek, yg beragama.. *janji penuh 5 waktu ! Aku tak kesah sangat tentang masa silam seseorang tu... pas is past.. macam la aku ni tak dak masa silam... apa yang aku nak.. kenal diri seseorang tu yg sekarang... tak kesah la dulu dia teruk mana pon...*mat rempit ka.. mat beskal ka ~~ tapi kalau hati dia terbuka tuk berubah.. Insyallah Allah akan bagi petunjuk yang betul ...

Yang aku risau diri aku,, boleh kah aku jadi seorang yang  terbaek tuk suami aku nanti.. *cewaaahhh ayat ! x ley blah okey ! hahaha susah nak cari orang yang betul2 boleh terima kelemahan dan kekurangan kita... kadang2 orang suka kita mybe sebab lain.. tapi bila dia taw kita da kekurangan sikit terus reject ~aiyakk ! ada ka orang macam ni? mana la taw kan kot2 ada... apa boleh buat... apa2 pun aku rasa, aku kena perbaiki apa yang kurang dalam diri aku...* penting ! biaq la orang nak kata apa pon.. !! lepas tu baru pikir kawen ..*eh2 tiba2 ja hahaha !

Kadang2 stalker2 ex2 depa..( orang yang nak kawan ngan aku ) jeles pulak aku negokk.. huhu segak sangat2.. aku apa ada? tapi aku tetap nak pilih jadi diri sendiri.. takkan la nak jadi orang lain pulak kan.. huhu tapi kadang2 ada jugak terpikir... tipu la kalau aku tak terpikir kan pasal ni.. hmm aku tak mampu nak jadi macam ex2 depa.. huhu *rendah diri.. pang kang !! perfect la bagi aku... untung la sapa dapat ... tapi tak pa la... apa da hal~~ kalau kata tak suka tak pa.. yang penting jangan sesekali jadi orang lain.. Aisshhhh apa aku ni.. bandingkan diri sendiri dengan orang lain.. tak patut tak patut !" tak pa hawa.. kalau betul2 nanti ada jodoh hang.. hang jangan risau.. baik buruk hang dia akan terima... Allah dah aturkan yang terbaek dah wat hang ,, yang penting muhasabah diri.. dan teruskan ber istiqomah.. ! tu yang penting.. :)" ( moral support tuk diri sendiri ) =) 





Serah hati kat Allah.. Mintak petunjuk dekat Allah.. Insyallah.. akan ada yang terbaek tuk kita... semoga apa yang kita cari.. Allah akan akan kirimkan yg sebaek2 nya tuk kita.. Yang penting jangan lupa Allah :)



#Hawa.Aqilia =)


Monday, 25 March 2013

Lirik lagu Noktah - Hazama



Noktah - Hazama

Telah ku lalui..
Telah ku lukai..
Dibuai mimpi-mimpi mengasyikkan inderaku..
Semua yang sempurna..
Hanyalah di mata...
Tangisan yang berbisik...
Ku sendiri...

Izinkan diriku..
Lenyapkan segala...
Namun ku tak terdaya melupakan segalanya...
Kini ku sendiri hilang segala cinta..
Sebuah realiti bernoktah di sini...

Semua yang sempurna..
Hanyalah di mata..
Dibuai mimpi-mimpi mengasyikkan inderaku....

Izinkan diriku..
Lenyapkan segala...
Namun ku tak terdaya melupakan segalanya...
Kini ku sendiri hilang segala cinta..
Sebuah realiti bernoktah di sini... (ulangx2)





#Hawa.Aqilia =)


Sunday, 24 March 2013

Kenangan mengusik jiwa : Zaman sekolah rendah =)







Assalamualaikum semua.. heeeelooooo !!
Dah berapa hari dah tak update .. al maklum mak.. sebuk la kata khennn... haha tiba2 pulak teringat zaman sekolah rendah dulu...*flashback~~ bila di ingat2 balik.. adess lawak jugak noh.. hhahhah *guling2~~

Dulu masa sekolah rendah merata aku sekolah.. 3 sekolah tak silap aku... darjah 1-2 sekolah lain.. *tapi tuang kelasss selalu.. pemalas la kata kannn~~ hhaha :) masa tu tak selalu aku p kelas... asyik nak ikut abah balik ja kalau abah antar p sekolah.. **meraung time tu tak maw p sekolahh ~~ tapi mak aku cerdik.. kebetulan ada cekgu yang duduk 1 taman ngan aku.. apa da halll~~ mak aku antar aku p umah cekgu tu pagi2 ... so.. aku kena ikut ja la..cekgu tu nk tumpangkan aku.. ~nak aku p sekolah punya pasal~~ haha ! bertahan agak lama jugak la time tu... p sekolah ngan cekgu.. sampai sekolah cekgu aku turun dengan bangganya.. **macam aku anak cekgu pulak... puii ! hahah berangan tak sudahh ~~

Lepas tu darjah 3, aku kena tukar sekolah lain pulak.. ntah kenapa ntah time tu kena tukar... aku pun dah lupa... sekolah rendah aku semua tak jauh sangat dari umah aku.. mula2 masok sekolah tu memang rajin.. *anak sapa la tuhhh ! aku ni memang cukup liat gila nak p sekolah.. * sampai kena rotan ngan mak.. sob~sob~ !!  (tu makan dieeerr) aku dapat kelas hujuuungggggg sekaliiiiiii~~ **nun jauh di tempat jin bertendang,, hahah ! kelas last sekali pulak tu.. kelas budak buas...*selamat aku baik hikhikhik! mula2 masok tu cekgu ingat aku ni lekeh2 ka hah ! aku credik taw,,*bangga gila pmpuan ni (mohontampaqlaju2) .. cekgu2 yang mana mengajar aku selalu malas nak ambik taw sangat pasal aku.. depa ingat aku jarang p sekolah aku ni tak reti apa kot.. hihiihik.. setiap kali periksa.. muka aku mesti dapat no.3 kot ranking dalam kelas tu.. *no.3 ja yg ong masa tu ahhah ! cekgu terkejut kot.. haha aku belajar ok.. kedatangan tak ok.. haha tapi setahun ja aku kat sekolah tu...

Darjah 4-6 aku sekolah kat taman aku.. sebelah taman ja.. sebab pindah? sebab sekolah tu baru siap.. budak2 yang sama tahun ngan aku la p rasmi sekolah tu dlu.. hihihik! yang mana sekolah sama ngan aku masa darjah 3 n duduk dekat taman aku semua kena transfer ke sekolah baru ni... **besst wokk sekolah baru.. tapi aku tetap macam tu jugak.. ahhah ! masuk ja kelas memang bau simen lagi la.. haha mak aku antar sampai dalam kelas... cekgu time tu pun nak marah.. ceh ! mak aku nak antar buku jerr ponnnss...

Paling best sekolah ni la.. ingat lagi masa mula2 masuk darjah 4.. meja rapat2... satu baris 3 owg tak silap aku.. cewahh... *kemain aku masa tu dapat duduk sebelah budak laki.. mmbe aku ! membe2 laki aku masa ni semua comey2... *budak2 la katakan ~  hahah ! aku ingat lagi.. dulu aku selalu kawan dengan azmin n syafizan.. dulu aku selalu pinjam buku math syafizan... sebab ada keja yang aku tak buat bagi habis..*pemalas! syafizan mas tu pengawas.. tapi dya baik.. sebab dya rajin bagi aku tiru dya.. haha aku selalu usik dya , syafizan ni putih gila.. kalau dya marah or malu .. muka dya mesti merah.. hahha sian dya.. Sekarang setelah berapa tahun tak jumpa.. kami jumpa balik dekat FB.. hahha mula la cerita pasal dulu2 ... best jugak ek kenangan lama2..  hahha ~~ok ,, nnti aku cerita pasal sekolah menengah pulak okey... hihi bye2,,



#Hawa.Aqilia =)


Wednesday, 20 March 2013

Apa yang aku pakai untuk muka ?



Assalamualaikum hye hye selamat malam.. :)
hari ni aku nak share sikit apa yang aku pakai kat muka aku ni,,, untuk pengetahuan ahkak2 ahdik2 sekalian, aku bukan seorang yang penggemar memakai produk yang mahal2 **kecuali terdehsakkkk sangettts ~~ untung bakal suami aku nanti.. tak payah nak beli produk mahal2 untuk aku.. hahah ~~tapi sekali sekala mesti kena mintak jugakk.. hahahx ~ 

Aku juga bukan seorang yang pandai sangat makeup.. sebab tu aku selalu ambik langkah mudah dengan hanya memakai eyeliner n maskara saja... <-- benda wajib aku akan buat bila keluar ! =) aku simple2 ja.. tapi sekarang apa yang penting untuk muka aku adalah pelembap ( moisturizer )... penting2x!!! sebab kulit muka aku macam kering sikit.. so, aku terpaksa cari pelembap untuk bagi ok balik kulit muka aku ni...

Penah sekali kulit muka aku jadi mengelupas.. terok kot ! =( so aku terpaksa beli produk yang mahal sikit.. kecik pulak tu.. rm25  hahahhaah ! bagi aku , tu dah mahal ! tapi puas hati la mahal2 pun.. dia berkesan n bagi kulit aku jadi macam biasa balik.. aku pakai dengan berhati2 kot **pakai sikit2.. jimattt~~~ ahhaah ! 




Benda alah ni la yang aku pakai masa kulit aku mengelupas teruk hari tuh ! beli kat pahmasi~~ kat mana2 pun ada ni.. so bagi sesiapa yang ada masalah macam aku.. produk ni boleh membantu.. dia boleh men-neutral kan balik kulit muka kita...dan jugak bagi melembapkan kulit kita ~aiseyy macam jual produk pulaksss =) tapi siyes produk ni bagus walaupun agak mahal.. tapi standard la jenama2 macam ni... sesiapa yang rasa nak bagi kulit cantek duit berkepok2.. boleh try ini produk...

Disebabkan clinelle yang aku pakai ni tinggal ciput  ja lagi.. aku cari pelembap lain pulak.. no! no! bukan habis madu sepah dibuang.. aku simpan walaupun ada sikit lagi.. hahah ! simpan untuk time emergency **time muka mengelupas jekksss aku pakai~ So sekarang aku pakai hazeline pulak.. ha hazeline ni bagus jugak.. dia unutk melembap kan kulit kita.. tadi untuk melembap n mengelupas kan? ha ni untuk melembap dan bagi kulit kita licin la.. katanyaaaaaa~~ selama aku pakai ok la.. sebab dia lembut n memang bagi lembap kulit.. yang paling best bila pakai hazeline ni.. tak payah pakai krim pun takpa.. just sapu bedak ja.. **lagi sep la krim aku ! hahahah~



semua pic pinjam dari cik google ja... :)



Pelembap hazeline ni ada dua jenis... satu yang warna hijau, n satu lagi warna kuning... yang aku pakai warna kuning... so sapa2 yang rasa nak putih sikit tu boleh la ambik yang warna hijau.. kalau nak yang biasa2 ja boleh ambik yang kuning macam yang aku pakai.. harga dia pun tak mahal mana.. yang besar baru rm10 hengget lebih.. yang kecik rm7 hengget lebih kot.. *jimat kan? aku suka jimat2 ni tapi tahan lama.. =)
hazeline ni wangi sangat2 ... pakai ni tehempek bedak sikit dah boleh keluar jejalan berjemaah dengan kak minah, kak siti n cikgu sebelah umah... *haiipp! =) 

Sapa2 yang rasa nak jimat *yang sepesis dengan aku ni ,,  boleh ambik ni.. hazeline ni sebenarnya bagus sangat tuk kulit.. pakai 2 kali sehari... dok umah pun boleh pakai... paling best pakai lepas cuci muka... ok selamat mencuba... =) *annyeong =)


* dah baca? ada apa2 nak tanya? nk komen ? silakan =)




#Hawa.Aqilia =)




Jalan2 @ shopping @ wayang .. =)

Assalamualaikum semua...
Hari ni aku dah berjaya menebuskan baucer buku aku yang telah sekian lama berada dalam purse aku ber-envelop kan BB1M... hhaha ! detaillss baq hianggg** hari ni cat ajak keluar... dalam istilah ajak tu maksudnya peneman la.. hahah aku nak sangat p kedai komputer tu.. dia pun bawak la... =)

Apa yang aku tebus hari ni? aku tebus 3 barang ja... dengan 3 barang tu habis rm250 + rm30 .. hhohoho ! puass ati aku** aku beli semua yang berkaitan dengan laptop aku ja.. besa la.. sekali sekala kena la gedix2 manja sikit dengan laptop ni... disebabkan aku baru ja tukar kipas yg memusing2 dalam laptop ni sampai mati sebulandua hari tu.... aku pun beli la kat laptop aku ni cooler fan.. **panasss katanyaaa! sebelum beli tu aku suruh cat yang tolong pilih.. boleh pulak dia kata kat aku *apa payah, ambik kipas angin letak ja kat belakang laptop.. ** dush3! hampeh tol... hahah !aku harap laptop aku ni selesa la dengan  servis2 yang diberi... cewaahhhhhh~~

Disebabkan headphone aku yang dok ada tu tinggal hujung2 nyawa ja... (hampir2 putus wayar) ...terjuntai2  macam nak mintak bunuh diri ja... aku pun beli la 1.. ok ! yang ni bukan memudahkan laptop aku.. tapi memudahkan tuan empunya laptop ni.. hahahahah *guling2** so sekarang ~~dengan bangganya**  aku tengah dengar lagu dengan sekuat hati zahir dan batin aku ! hohoho ~~ nampak tak betapa keciwi nyaaa aku kat situ.. hahaah ! *ada aku kesah ! =3 Cat jugak yg tolong pilih kan.. thanx ye :) haha !

Lagi satu barang , aku beli external hard disk.. ha yg ni idea cat la ni... sebab dia tengok aku dok juling2 mata ja kat pendrive.. dia pun kata kat aku *baik beli hard disk ! ok.. lepas dihitung dibilang semua.. ok la.. beli la.. sebab dok pikir laptop aku sekarang ni dah berat sikit.. disebabkan aku selalu sumbat muatan yang terlalu melampau ,, so boleh laa.. tapi aku ambik setakat cukup2 baucer ja walaupun kena tambah tigapulohhengget ! kalau aku ambik yang 1T punya.. mau satu barang ja aku dapat.. aku just ambik 500gb.. banyak jugak tu oiii! aku bukan banyak benda pun yang nak di sumbat dalam ni.. yang external ni aku dan cuit cik google suruh bagi satu pic.. haha 


thank cik google, baru nampak segak sikit hard disk ni.. ahahah !






Dah habis bayar, aku dok tengok kak tu siap bubuh barang tu dalam pestikk agak besar la.. sebab semua barang tu dalam kotak.. dah macam mana aku nak bawak ni.. hahah ! selamat cat yang tolong bawak.. **tanpa disuruh mahupun dipaksa ! hahaha.. dia bawak sampai kesudah.. haha.. macam madam pulak aku ni... hahaha ! #meladerrrrr :P

Lepas tu.. keluar dari situ.. p amanjaya mall.. cat lapar... so, kami p makan kat foodcourt,, siyes baru 1st time aku jejak kaki kt situ.. selama ni tak penah lagi la makan kat situ.. tempat baru la katakan ~~ tapi sebelum makan p usha tiket wayang.. cat nk tengok lawak ke derr... part ni paling best...tak jangka pon ! aku tak taw yang mmber cina aku ~~nick namannya** jaga kaunter situ.. cat tengok tiket.. aku p n say hye ja kat nick.. cat bukan student pun sebenarnya.. dan nick taw yang aku memang student.. sembang2 dengan nick .. sambil beli tiket ~~ untung la cat, sebab nick kira harga student walaupun aku dah gtaw yang aku terlupa bawak matrix.. haha ! nick kira dua owg kami ni dengan harga student okey !  thanx nick , u ni mmg baek la.. **thanx 100x! (senyummm lebarrrrr~~~)

Best jugak tengok lawak ke derr tadi.. aku tak larat nak gelakk **guling2 aku atas kerusi~~ lepas tu p karaoke.. besar kot bilik dia... best ! haha.. cuma kami ni ja yang merosakkan lagu.. kelauutttttt semuaaaa~~~ ahahah ! tapi tak pa la.. bukan selalu keluar pon.. apa2 pon.. hari ni.. 1st time aku mkn kat foodcourt situ.. 1st time masok wayang situ dan 1st time masok bilik karaoke kat situuu **jadi jakun seminitdua! hahahah ! apa2 pun thanx cat sebab teman beli barang n belanja mkn, tengok wayang n karaoke... thank you so muchhhhhh~~  =) #enjoyyy!



#Hawa.Aqilia =) 




Monday, 18 March 2013

Perempuan memilih ??




Assalamualaikum semua.. selamat petang.. hye hye...
 dah kenyang lunch tadi..,menyantap ikan cencaru sumbat tadi ! dari aku buang masa membela lemak dan membela segala urat2 malas kat badan aku ni.. lebih baik aku merapu2 kat sini... hahaha ! ok.. dah boleh start dah.. makin lama makin menjadi2 kang aku kat sini...

Ramai yang kata perempuan ni memilih? tapi betul ka? bagi aku tak salah kot nak memilih.. disebabkan aku mewakili perempuan yang berumur 20 tahun ke atas... *masihmuda~ hikhik ! aku rasa apa yang depa pikir mybe la sama dengan apa yang aku pikir... ok kita kupas2 bawang sikit apa yang perempuan ni memilih sebenarnya.. jangan salah anggap... perempuan sebenarnya lebih berhati2 dalam hidup dia.. segala pengalaman mematangkan seseorang... begitu juga seorang perempuan yang pernah bercinta dan pernah disakiti memilih untuk cerewet sikit dalam memilih pasangan hidup...

Hati perempuan bila dah betul2 terluka, mybe ambik masa untuk kembali pulih.. So, bila dia dah rasa dia patut tinggalkan segala kenangan yang dulu dan bangkit untuk sembuhkan luka dekat hati dia.. dia takkan lagi memilih seorang lelaki yang hanya nak permainkan dia.. dia akan memilih yang terbaek untuk diri dia,,, bukan sebab rupa harta atau apa saja.. no ! no ! tak semestinya semua nak yang macam tu.. kalau dapat Alhamdulillah ! hihihihik !

Perempuan akan jadi terlampau memilih sebab apa yang dia nak adalah teman hidup , sekali lagi aku ulang TEMAN HIDUP ! bukan teman lepak mahupun teman bermain jongkang jongkit ! so bukan senang nak ambik hati perempuan ni ... ambik masa okey ! jom kita tengok ciri2 apa yang perempuan nak sebenarnya :-


  •  LELAKI YANG PRIHATIN
    Nampak tak? perempuan nak seorang laki yang prihatin sebenarnya,,, perempuan memang banyak cakap ok ! tu memang tak dapat nak dinafikan~ perempuan selalu nya akan lebih banyak bercerita bla bla bla tentang apa ja yang dia rasa... dengan cara tu la perempuan meluahkan perasaan dia... dia perlukan seorang lelaki yang boleh jadi tempat yang dia mengadu... bercerita dan ambik berat pasal dia... bukan ambik taw tentang berat dia sekarang okey!

  •  LELAKI YANG BOLEH MEMBIMBING
    Bukan setakat prihatin ja.. apa yang perempuan cari dalam pasangan hidup dia adalah seorang pembimbing.. kalau seseorang lelaki tu suka perempuan tu.. niat lah nak jadikan perempuan yang halal bagi awak ek.. tak banya pun yang perempuan mintak.. cukup sekadar dia boleh bimbing perempuan yang dia sayang ke jalan Allah...  tak perlu semata2 nak jual rupa or harta ja.. kalau dapat yang tu semua, tu adalah anugerah Allah.. Pakej la owg kata !hihihi :)

  • LELAKI YANG BOLEH TERIMA KEKURANGAN 
    Bagi aku yang ni penting ! important sangat2~ perempuan nak seorang lelaki yang sanggup terima dia seadanya... setiap yang kita nampak sempurna itu pasti ada kekurangan nya... hanya Alla saja yang taw... kalau seseorang lelaki tu tak boleh nak terima seseorang perempuan tu.. jangan cuba2 nak try noh ! buat sakit hati ja... kita kena paham yang setiap kekurangan kita tu akan lengkap dengan kelebihan si dia.. begitu la sebaliknya... so, belajar terima kekurangan si dia.. baik buruk Jodoh Allah yang tentukan.. kena ingat tu !

  • LELAKI YANG BERTANGGUNGJAWAB
    Komitmen itu penting ! perempuan nak lelaki yang bertanggungjawab n ada tanggungjawab..dah macam mana pulak tu... * let see! nak pilih teman hidup ni susah jugak.. perempuan nak teman hidup dia tu seorang yang mampu cari duit sendiri.. bukan duit mak bapak semata2.. tu takdak tanggungjawab namanya tu ! perempuan suka lelaki yang kerja kuat.. cari duit n pandai bina hidup sendiri...  sekurang2 nya nanti bila dah kawen.. kenal jugak makna usaha tu okey !


    Ok, dah tak larat nak taip dah.. pandai2 la tambah apa yang kurang ek... ala2 kadar jeppp... yang lain paham2 sendiri la... hahah ! yang perlu seorang lelaki taw adalah.. tak mudah nak ambik hati seorang perempuan yang pernah terluka... sebab tu bila dia dah memilih untuk mencari seseorang tu.. dia akan
    pilih yang terbaek buat dia...bila dia dah letih mencari.. dia akan serah hati dia dekat Allah supaya Allah boleh isi hati dia dengan seseorang yang betul2 boleh jaga hati dia baek2... sebaik2 Jodoh kita adalah Jodoh yang Allah dah tentukan... bila tiba masanya nanti , Allah akan temukan dia dengan seseorang yang tepat.. apa yang penting jangan putus berdoa... Allah sentiasa ada.. :) 





    #Hawa.Aqilia =)


Sunday, 17 March 2013

Debaran SPM =) hekhekhek !



Assalamualaikum semua... Salam 1 Malaysia.. *cewaahh ! ahahah !
Dah tak lama dah kan result SPM nak keluar.. mesti ramai adik2 yang ketaq gilaaa nak ambik result nanti.. hahah ! teringat balik masa aku nak pi ambik result dulu... aku pun ingat2 lupa masa tu... aku ambik pada hari 1st keluar ka hari lain tak taw.. hmm.. kenapa tiba2 hilang ingatan ni... hahahah ! tapi aku rasa aku bukan ambik pada hari 1st keluar result tu .. sebab aku rasa macam lain macam sangat time tu... *hikhok!...

Ok, sebelum hari nak p ambik result tu... set dah ngan member2 aku ni...*jiha, gee, n ramai g la... aku pun tak taw apa yang depa wat sekrang ni.. yang aku taw jiha stdy nurse.. masa tu set dah pagi tu sapa yang sampai dulu tunggu dekat mana2... hari nak pi ambik tu, bangun awal kot.. semangat! aku dah taw maw pikiq dah result macam mana yang nak keluar nanti... sebab dah memang tak boleh nak ubah pun kan...dah jumpa member2 semua, kami pun pi la ke opis..*secara berjemaah okey !
Perangai aku kalau nak wat apa2... mesti aku suruh member2 aku pi dulu.. ahahha ! tapi tu dulu okey ! dapat ja result aku terus duduk kat belakang pastu tengok kodek3 result tu... Alhamdulillah... tak dak yang huruf G dan semestinya takdak huruf F.. fuh~ Alhamdulillah... *aku takkan cerita result aku kat sini ! hahahah *guling2.. lepas tu jumpa cikgu sembang2 merapu* pastu balik... staii kot ! ahhah balik tu lepak2 pekan SP ngan member2.. makan2 minum2 sampai kembong perut ! hikhikhikhok!

Benda yang paling rimas.. bila owg taw result kita keluar... semua owg pakat nak taw... adik beradik,, mak nakan, pak nakan,,, jiran sebelah umah.. jiran lorong depan belakang ! ok stop ! nampak tak betapa ramainya yang nak taw... *sebokkkk jerr ! haha ! yang pasti aku akan jawab... boleh la takdak yang failed pun... takat cukup2 makan ja.. *senyum sampai telinga ^________^ errrrghh !

Ada pulak yang mai menyembang, tanya result dapat berapa... ala,, anak makcik dapat 7A's ja.. anak makcik depan tu dapat 9A's.. okey ! *sentap laju2 !!! selalunya nak dekat sebulan dua or hampir suku tahun jugak la owg dok tanya pasal ni... adeesss ! lumrah beb ! hahah !

Ok lah.. aku harap sapa2 yang nak pi ambik result ni tenang ek.. walau camna pun result tetap tak boleh ubah okey ! hahah ! *jahat aku ni hahaha ! apa2 pun.. gudluck... n semoga berjaya dalam hidup !! kalau boleh sambung belajar.. sambung la adik2 oi... kalau tak mampu cari keja yang baek2 noh.. ok chawww ! bye wassalam...  =)


#Hawa.Aqilia =)



Pagi Buta :3

Assalamualaikum semua..
Ha ni dah awat pulak yang aku tak boleh nak tido ni.. adesss,, so apa aku nk wat ni.. *garu dagu! =)
Aku dah standby dari pukul doplas setehengah tadi lagi ni nak tido.. so sekarang, hmmm *belek2 jam* dah pukul duaempatpulohlima suku setengah.. :P tadi kemain lagi mata ni.. ngantok norr dya.. aku siap guling2 bertomoi dengan bantal lagi... pusing p pusing mai tak jugak tido.. ate, kenapanyerr? entah la komerrr....layankan jerr..*belagak KL's Perok's la pulaksss*dush!

Bohsan, bohsan, bohsan... apa aku nak buat lagi ni.. sok takot jadi panda ja.. tapi okey g jadi panda.. paling kronik takot jadi koala ja *tido duapuluhempatjam* ... OH MY! bosan kot.. aku dah nak dekat sebulan dok umah ni.. cuti sem la katakan.. aku takmaw jadi kayu  ! tak pa.. aku akan berusaha jugak habiskan cuti aku *hentuk kpala kat bantal !

Dok umah membela badan ja.. makan tido makan tido.. nasib baek makan cukup.. haha ! tapi secara jujurnya... walaupun x syok dok umah lama2.. tapi aku lebih suka dok kt umah lagi dari kuaq.. pasepa xtaw .. haha kadang2 owg ajak kuaq pun kena ikut mood jugak.. *tongkat dagu!  hmm... aku harap berat badan aku naik lagi 0.05grm.. haha ! *tetiba =)

 Ni kalau mak taw aku tak tido g ni, nahas keretapi ni.. :P , nak wat camna .. mata tak ngantok lagi..Aku sebenarnya rindu kat anak abg aku.. ( Muhammad Syamiel Aqeff bin Mohd Shahrin ) <---- baru aku perasan panjang jugak noh nama anak abg aku ni.. huhu disebabkan abg aku kena jaga laut kat lahad datu.. cuti dya dibekukan.. kak ipaq n baby pulak ada dekat kelantan.. guano nok g tuh? tapi ayah aku kata nak pi.. tapi tak taw la jadi ka tak.. ataupun sekadar mimpi di tengh hujan *dush!

Apa2 pun aku harap abg aku sihat2 saja kat lahad datu sana... Semoga Allah lindungilah pejuang2 kita kat sana... aku tak paham betoi la kenapa Sulu nak balik sabah.. sabah kan dah jadi sebahagian dari malaysia.. huhu dah la penceroboh.. masok sini wat huru hara... hmm.. sedih aku tengok wira2 yang kena tembak.. semoga wira2 yang terkorban di tempatkan bersama2 para syuhada'... aminnn...

Ya Allah Kau lindungi lah dan selamatkan lah Abg aku dan pejuang2 yang lain.. semoga kemenangan milik depa... amin2 ya rabbal'alamin...

#merapu banyak dah ni.. harap2 aku boleh tido la.. huhuhu... bye2



*Hawa.Aqilia =)


Allah masih bagi peluang.. :)


Assalamualaikum semua..
Kali ni entry agak tacing2 sikit.. tapi tak dak la sampai nk meraung bagai.. nak share sikit apa yang patut... mesti ramai yang tak taw apa yang sebenarnya terjadi kat hidup kita... dan setiap kali ditimpa masalah , kita masih lagi boleh bertahan.. bertahan sebab apa? sebab Allah ... =)

Ambik masa sejenak , pikir balik.. apa yang kita dapat sepanjang kita hidup kat dunia ni.. apa yang kita tempuh selama ni... Kadang2 terpikir.. Astagfirullahala'zim, apa yang aku buat selama ini.. ada tercatit di dalam nota malaikat kiri @ kanan..? semua pernah wat silap...tak ada manusia yang sempurna melainkan ALLAH.. Dia yang menciptakan langit dan bumi.. Dia yang menciptakan Adam dan Hawa dan sekalian makhluk ...

Pernah tak kita rasa, disaat kita betul2 putus asa,,, kita rasa macam dunia ni tak adil.. tak adil bagi kita sedangkan kita tengok orang lain senang dan lebih bahagia dari kita...Allah bagi kita senang sebab Allah nak kita hargai apa pemberian Dia.. Kita tengok orang lain senang kt dunia.. tu pun termasuk dalam salah satu ujian dari Allah... Senang didunia tapi di akhirat? Insyallah kalau kita tak lupa Dia.. kita akan jadi seorang yang bukan saja senang didunia tapi di akhirat...

Dugaan yang Allah bagi pada setiap umatNya tak sama..setiap yang berlaku ada hikmahnya.. kita semua pernah rasa susah rasa senang... rasa bahagia rasa derita.. Allah takkan duga seseorang tu lebih dari kemampuan setiap umatNya.. sebab tu Allah jadikan pelangi selepas hujan.. bila kita dirundung duka.. Allah akan hadiahkan kita sesuatu yang indah.. sesuatu yang tak pernah kita mintak pon dari Dia... terima kasih Ya Allah =)

Tapi kenapa kita selalu lupa Allah.. kita alpa dengan dunia... tapi Allah still bagi kita rezeki yang tak putus2 kat kita.. betapa sayangnya Allah kat kita kan... walau sejahat mana pun kita sekeji dan sehina mana pon kita.. Allah masih lagi bukakan pintu taubat dekat kita..."Allah akan sentiasa membuka pintu taubat untuk kita selagi nyawa kita belum sampai ke halqum" ,, Subhanallah...

Aku harap aku dapat perbaiki diri aku, sempurna dengan solat 5 waktu ku,, dan tak terjebak dengan apa saja yang dilarang Allah.. Aku tak sempurna.. tapi aku cuba perbaiki... semoga Allah buka pinta hati kita supaya kita tak menyimpang jauh dari Dia... Allah sentiasa bagi peluang untuk umatNya kembali kepadaNya.. aminn...


#Hawa.Aqilia =)


Wednesday, 13 March 2013

kenapa perempuan susah terima cinta baru..??

Assalamualaikum semua.. entah kenapa tiba2 nak update pasal ni pulak... takdak apa2 pun.. just nak share sikit2 tentang pendapat sendiri..masing2 kan ada prespektif sendiri , ye dop? hahah ! Ramai perempuan susah nak terima laki lepas dikecewakan .. laki pun sama juga.. cuma malam ni nak cerita pasal girlgurl ja..hoccay ??

Agak2 kenapa perempuan yang pernah dikecewakan ni susah sangat nak terima someone tu walaupun someone baek sangat2... hmm napa ek? jom kita tengok napa... =)
  1. Hati masih belum terubat

    Perempuan kalau sayang someone tu mesti akan sayang sepenuh hati... tak kira la macam mana sekalipun BF dya tu... tapi masalah sekarang bila dah simpan harapan yang tinggi, setia menggunung.. ada juga yang khianati hati dya.. hmm.. perempuan kalau sekali terluka.. akan ambil masa yang lama untuk kembali pulih macam besa.. setahun dua maybe..jangan salahkan perempuan tu, sebab dya sendiri tak taw apa ubat tuk hati dya.. perempuan macam ni payah sangat nak buka hati dya tuk someone yang suka dya... sampai satu tahap hati dya teragak2 tuk terima someone.. mybe hati dya dah terlampau sayangkan ex dya @ dya dah terlalu lama disakitkan.. hmm =(



  2. Serik @ takut berulang lagi kenangan pahit

    Serik? yang tu mesti ada kat setiap perempuan yang kecewa sebab cinta dya.. memang tak dapat nak nafikan.. aku sendiri pun rasa macam tu sampai la sekarang.. kalau berkaitan dengan hati dan perasaan mesti akan kalah... hmm.. laki kena paham ni.. bila hati dah banyak kali terluka.. perempuan takkan senang2 serah hati dya dekat someone yang suka @ ambik berat pasal dya... bukan niat dya nak jual mahal or apa2 ja la.. nak terima someone tu bukan senang.. kalau benda yang lepas berulang lagi acanerr? sebaiknya bagi perempuan tu masa tuk pikir yang mana yang terbaik tuk dya.. so laki2 pliss jangan paksa hati dya.. takut nanti dya terima awak2 semua bukan sebab cinta.. tapi sebab nak menjaga hati awak2 semua ja.. #takenote


  3. Susah nak lupakan kekasih lama

    Haa yang ni memang masalah besar ni... perkara yang paling susah adalah susah nak lupa owg yang kita betul2 n paling2 kita sayang.. khununnya, masa berjanji sumpah setia dulu nak sampai ke jinjang pelamin.. tub2, pelamin anganku musnah daa... perempuan bila dya dah yakin yang laki tu boleh bahagiakan dya , makin membuak2 la harapan dya yang satu hari nanti dya akan jadi milik laki tu yang halal.. sebab tu la perempuan susah nak lupa ex dya.. mybe terlampau sayang n banyak kenangan dengan ex dya... so jangan terlalu bermain dengan janji ye kawan2...


  4. Ikut nasihat family

    Kadang2 perempuan ni family dya mesti akan jaga sungguh2... bila perempuan tu dah rasa dya dah jumpa someone tapi family dya kata jangan.. so dya tak boleh nak kata apa kan.. kalau macam aku, family aku suruh bagi habis dulu belajar n keja dulu.. bukan tak boleh bercinta, tapi abang aku takut aku tak boleh nak fokus.. ok ! aku dengar cakap family aku... apa yang penting,, restu mak abah n family tu penting.. so apa2 yang kita buat kena mintak restu dulu.. kadang2 family kita tak bagi kita bercinta awal mungkin disebabkan dulu masa bercinta kita ni tak hengat dunia.. so skrg masanya family kita nak bentuk balik kita.. jangn risau kalau takdak sapa nak kat kita.. just ingat family selalu ada di sisi kita.. lagipun masih banyak kan masa ,, so ambik masa tuk perbaiki diri... kena ingat yang JODOH tu rahsia ALLAH.. ada masanya nanti DIA akan bagi yang sebaik2 nya tuk kita... #don'tgiveup!
## Tak perlu nak paksa perempuan tuk suka anda bila hati dya belum2 bersedia.. bukan mudah nak jadi seseorang yang betul2 boleh jaga hati dya yang pernah terluka... semuanya perlukan masa... hati dan perasaan tak boleh nak dibeli melalui rupa, dan harta seseorang.. bila kita nak sesuatu , biar lah semua tu dengan berdasarkan  perasaan yang ikhlas dan jujur... :) sekian.. haha !