follow me and i will follow you back..muuaccxx !!

Sunday, 7 May 2017

Berubah??

Assalamualaikum.. 

Seriuss lama gila tak update blog ni..  salah satu sebab mungkin sibuk keja dan yang paling jadi sebab utama laptop rosak..  huhu sory kalau font agak berlainan sebab pakai enset ja..  nak setting lagumana pun tak taw..  ðŸ˜…😅

So sejak2 agak berumur la ni..  aku rasa banyak perubahan yang jadi dekat diri aku..  dah agak tua dah kan takkan still nak pikiq macam budak2. 

Bila orang di sekeliling kita banyak bagi kita pengalaman..  banyak bagi kita pengajaran., dari situ otak matang kita start pikiq apa yang akan jadi dekat kita untuk masa hadapan..  Ok lah..  contohnya masalah cinta.. masalah rumahtangga..  benda ni semua akan buat kita banyak pikiq dan lebih berhati2.

Dari situ aku kena belajaq muhasabah diri aku..  Kalau kata masalah cinta..  kenapa selalu tak menjadi?  kenapa mesti ada halangan?  kenapa susah nak buat pilihan?  mungkin tak boleh nak kata masalah cinta saja..  sebab orang akan ingat couple la apa laa..  tapi cinta dan ke arah mendapat jodoh..  kenapa selalu tak menjadi?  tanya diri.. simple ja kan..  bukan masalah org lain sangat pun tapi diri kita sendiri.

Anggap saja ni dugaan ataupun ujian Allah nak bagi dekat kita..  macam mana Allah nak bagi apa yang kita nak kalau apa yang dia suruh kita tak buat..  Allah suruh berdoa mintak dekat Dia..  berusaha..  tawakal..  kita buat kan?  tapi kita lupa..  kita mintak macam2.. kita mintak lebih dari apa yang kita nak sedangkan kita tak sedar Allah nak tolong kita bermula dari diri kita..

Ambik masa ni..  cari diri kita.. ubah apa yang tak baik ,percukupkan apa yang kurang..  cari diri balik..  kita nak semua jadi macam apa yang kita nak.. macam mana kita nak bimbing orang kalau diri kita pun tak cukup ilmu.. Ya aku tau..  aku tak cukup baik..  tak cukup berilmu tak cukup beriman.. dan aku tengah cuba penuhkan jiwa aku yang kosong.. asekurang2 nya Allah bagi masa untuk cari diri kita balik..

Kenapa kita selalu tak tenang dalam buat pilihan?  kenapa apa yang kita lalui ni susah sangat?  sbb Allah nak kita betul2 bersedia..  Allah tengah bagi kita peluang untuk perbaiki diri kita..  bila sampai masanya..  Allah akan permudahkan semua..  aku yakin yang tu..

Kadang2 rasa macam hipokrit pulak..  nak jodoh yang baik..  tapi kita x cuba jd yg terbaik..  nak jodoh yang boleh membimbing..  tapi kita tak usaha untuk perbaiki diri..  aku selalu terpikiq..  banyak benda lagi yang tak lengkap..  semoga Allah permudahkan semua..



*insan yang masih cuba perbaiki diri sendiri..  mencari sesuatu yang hilang.. semoga Allah beri peluang..

TERIMAKASIH YA ALLAH 😘